Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Zijevalica - antirrhinum majus

Zijevalica je cvjetnica iz obitelji Plantaginaceae / Veronicaceae, porijeklom iz južnih dijelova Europe. Kod nas se još naziva i biljka zečić.

Zijevalica je cvjetnica iz obitelji Plantaginaceae / Veronicaceae, porijeklom iz južnih dijelova Europe. Kod nas se još naziva i biljka zečić. Često je klasificirana i uzgaja se kao jednogodišnja biljka, no ovisi o podneblju često prezimljava i ponaša se kao trajnica. Cvate u raznim bojama, bijela, žuta, narančasta, roza, crvena, ljubičasta… Voli sunčanu gredicu ali podnosi i polusjenu, raste na skoro svima vrstama tla. Postoje brojni kultivari ove vrste, pa tako postoje patuljaste vrste, pa sve do vrsta koje dosežu visinu 80 cm.

Kod mene se uglavnom ponaša kao dvogodišnja biljka – cvate odmah prve godine ali je relativno mala, slijedeće je godine puno većeg rasta i puna cvjetova. Cvate cijelo ljeto i stvara puno sjemenki. Većina ih odumire nakon druge godine, ali se uspješno sama zasijava i međusobno križa, tako da svake godine imam nove boje zijevalica u vrtu.

zijevalica 41

Zijevalicu možete sijati u 3. mjesecu prije u teglice i kasnije rasadite, ili možda bolje u 4. mjesecu direktno van na otvoreno. One stvaraju jako puno sjemenja, tako da jednom dok već imate zijevalice na vrtu, jednostavno istresite sjeme pokraj biljke i lagano ukopajte u zemlju na jesen ili bolje u rano proljeće, opet će ih puno niknuti na proljeće.

Slike: od pupoljaka do sjemenja

zijevalica 51

zijevalica 61

zijevalica 121

zijevalica 71

Sjemenke možete skupljati tek dok se čahure s sjemenkama posuše i otvore na vrhu, kao što se vidi na posljednjoj slici. Zijevalice se uspješno same razmnožavaju i niču posvud. Sjemenke su jako sitne.

Pronašla sam i neke podatke o jestivom ulju koje se može dobiti iz sjemenki ove biljke, ali nisu provjereni podaci.

Zijevalica je i ljekovita biljka, navodno pomaže kod upala i hemoroida, a iz cvjetova se može dobiti i prirodna zelena boja.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići