Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Cinija - Zinnia elegans

Cinija (zinnia elegans, zinnia violacea) je cvjetnica iz porodice glavočika (Asteraceae) i porijeklom je iz Meksika. U našim se krajevima često naziva "lijepi dečko"

Cinija (zinnia elegans, zinnia violacea) je cvjetnica iz porodice glavočika (Asteraceae) i porijeklom je iz Meksika. Rod cinija sadrži oko 20 vrsta, jednogodišnjih vrsta i trajnica, zinnia elegans je najpoznatija vrsta od svih cinija. U našim se krajevima često naziva "lijepi dečko”.

Cinija je cvjetnica grmolikog rasta, uzgaja se iz sjemenja i naraste u visinu 15 cm – 1 metar, ovisi o vrsti. Danas postoji preko stotinu kultivara ove vrste, različitih po visini, boji, izgledu cvijeta i latica.

Obična cinija: Cinija kaktus

zinnia elegans cinija 41zinnia elegans cinija cactus 102

Cinija liliput i cinija pepermint

zinnia elegans cinija liliput 21zinnia elegans cinija pepermint1

Cinija se sije u drugoj polovici 4. mjeseca (nakon prestanka opasnosti od mrazeva) direktno na otvoreno, kasnije se rasađuje po gredicama uz mnogo zalijevanja par dana. S obzirom da može narasti prilično veliki grm, preporučljivo ju je saditi na barem 30 cm razmaka.

zinnia elegans cinija 32

Napreduje jako brzo i već u rano ljeto počinje cvjetati, a neprekidno cvijeta sve do prvih mrazeva koji potpuno unište biljke. Voli direktno sunce i uspješno raste i u siromašnim tlima, dobro podnosi sušu i ne voli pretjerano zalijevanje, to može biti uzrok oslabljenja biljke i zaraze pepelnicom. Također, može ju oslabiti i prilično duga suša, tad se preporuča ipak ju malo zalijati. Cinije se nažalost često zaraze pepelnicom, najbolja prevencija je osiguranje dobrog rasta, a ostale mjere suzbijanja pepelnice pročitajte OVDJE. 

Slijedi slikovni prikaz od pupoljka od punog cvijeta:

zinnia elegans cinija 22zinnia elegans cinija 23

zinnia elegans cinija 54zinnia elegans cinija 64

zinnia elegans cinija cactus 21

Jeste li primjetili kako se nakon što otvori vanjske latice, ukrug u sredini počinju cvjetati mali žuti cvjetići?

Cinije jako privlače leptire u vrt, a i bubamare koje su prirodni neprijatelji lisnih uši, stoga ih preporučam posaditi posvud u vrtu. Osim prekrasnog rascvjetanog vrta imati ćete i velike koristi za biosustav.

zinnia elegans cinija liliput 31

Sjeme se skuplja kad se cvijet potpuno osuši, cinija ima 2 vrste sjemenki, ovisi o građi sredine cvijeta. Prva vrsta sjemenki nalazi se u nastavku latica, duguljasto i s 3 brida, a druga vrsta u sredini bez latica, one su srcolikog oblika i plosnate.

Slika: suhi cvijet cinije i sjemenke s ostacima suhih latica.

zinnia elegans cinija 91zinnia elegans cinija 12

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići