Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Alcea rosea - ukrasni, vrtni sljez

Alcea rosea (Althaea rosea) je dvogodišnja biljka iz obitelji sljezova. Česta je u starinskim vrtovima, a samoniklo raste na mediteranskom dijelu Hrvatske.

Alcea rosea (Althaea rosea) je dvogodišnja biljka iz porodice Malvaceae. Porijeklom je iz Europe, česta u starinskim vrtovima, a samoniklo raste na mediteranskom dijelu Hrvatske. Vrlo je otporna biljka i bez problema prezimljava u našim krajevima. Cvate u raznim nijansama boje od bijele do crvene boje, a čak su uzgojeni i kultivari skoro crnih cvjetova. Može imati jednostruke i dvostruke, pune cvjetove.

To je ukrasna, ali i ljekovita i jestiva biljka.

065 2

Uzgaja se iz sjemenja, a sije se od proljeća do kraja ljeta, može i prije u teglice može i direktno na otvoreno.

Kako je dvogodišnja biljka, prve godine razvija samo lisnatu rozetu s malim listićima:

slijez1  0141

 

Druge godine razvija puno veće listove i tokom ljeta potjera visoku cvjetnu stapku (i preko 2 metra) i obilno cvate velikim cvjetovima – novi cvjetovi stalno nastaju na vrhu biljke. Iako slovi kao dvogodišnja biljka, ona zapravo često opstaje i više godine, samo navodno tokom godina ne cvate više tako obilno.

Stvara jako puno sjemenki.

066 44slijez sjeme1

Od nametnika sam primjetila da mu je nešto nagrizlo listove, ali nažalost nisam uočila što.

Na njemu, kao i na svim vrstama sljezova jako vole obitavati vatrene stjenice, potpuno bezopasni kukci.

146

Sljez može pogoditi gljivična bolest – hrđa ili korozija slijeza, Puccinia heterospora. Ova bolest može uništiti cijelu biljku. Počinje kao žućkaste točkice na naličju listova, a kako se jako širi sporama, tako se može proširiti na cijelu biljku – i na stabljike i na zelene dijelove cvijeta. Za širenje joj odgovaraju vlažni uvjeti.

puccinia heterospora 7 

U kasnijoj fazi to su ogromne točkice po listovima koje izgledaju i kako neki spljošteni nametnici koji se nalaze na poleđini lista.

puccinia heterospora 4

Za to vrijeme gornja strana lista polako žuti, i na kraju odumire.

puccinia heterospora 1puccinia heterospora 2

Najvažnije je čim primjetite ovu bolest da odmah uklonite i spalite sve zaražene listove, kako bi onemogućili daljnji razvoj spora i širenje hrđe. Kao prva pomoć možete probati prskanje čajem od preslice i juhom od pravog pelina, a kako gljivice uglavnom uništavaju pripravci koji sadrže sumpor, možete probati i juhama/čajevima od luka, češnjaka i vlasca. U borbi protiv hrđe djelotvoran je i čaj od vratića (tanacetum vulgare).

Da bi smanjili šanse za nastanak ove bolesti, osigurajte ovim slijezu prozračnu sunčanu gredicu, da sva vlaga brzo isparava s lišća. Unatoč bolesti, slijezovi će cvjetati, ali listovi izgledaju neprivlačno, a nažalost, ova se bolest uspješno širi na sve ostale vrste sljezova, a primjetila sam i na campanulu glomerata  superba.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići