Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja

Sjeme graška - berba i spremanje

Kako skupiti i spremiti sjeme graška s vlastitog vrta.

Ako uzgajate grašak na svom vrtu, nemojte propustiti pobrati i spremiti sjeme graška. Sjeme graška se doduše može naći svugdje gdje se prodaje sjeme, ali nažalost većinom je tretirano, pa baš i nije prihvatljivo u biovrtlarstvu. Ako niste naišli na netretirano sjeme, a želite ga imati, tada prve godine uzgojite grašak iz tretiranog sjemenja, a dalje skupljajte vlastito sjeme. Osim svega navedenog, također i ne zaboravite da ako skupljate vlastito sjeme, ne morate ga svake godine iznova plaćati.

Upravo sam u završnim berbama graška na svom vrtu, a i grašak polako završava s vegetacijom. Razlog tome je što grašak ne voli rasti po ljetnim vrućinama, a i u takvim uvjetima često i obolijeva od pepelnice. To je normalno za vrijeme ljetnih žega i uopće se nemojte zabrinjavati ako vam je grašak na vrtu sada obolio od pepelnice: bolesti nastupaju kada biljka nema optimalne uvjete za rast i oslabi joj imunitet. A grašak ćete ionako uskoro sav obrati i maknuti s vrta.

Više o uzgoju graška: Grasak Pisum sativum

Slika 1: berba graška, Slika 2: pepelnica na grašku

grasak sjeme 1grasak sjeme 8

Kod berbe graška uvijek mi se dogodi da mi nešto i promakne od zrelog graška, i tako se mahuna prezori na biljci. Te mahune onda ostavljam za sjeme. Naravno, prilikom uzimanja sjemenja imajte i na umu da sjeme treba uzimati s zdravih i lijepih biljaka i plodova, kako bi si osigurali dobar genetski materijal za iduće godine. Sjeme s slabih i zakržljalih biljaka nemojte skupljati.

Prezorene mahune možete pobrati s stabljika i staviti sušiti, bilo s mahunama ili bez, ili pročekajte da se prirodno osuše na biljci. Ja radije čekam da se mahune osuše na biljci, a istovremeno se polako i suše biljke graška.

grasak sjeme 2grasak sjeme 6

Nakon što se osuše vanjske mahune zrna često nisu još do kraja suha. Ako nisu suha stavite ih još sušiti. I pripazite dok čekate mahune da se osuše na grašku: ako se previše osuše, počinju pucati i rasipa se sjeme. Svakako poberite mahune prije toga. Nakon što poberete mahune moja je preporuka da zrna odmah izdvojite iz mahuna i tako dalje sušite i spremate, jer očišćeno sjeme zauzima puno manje mjesta od onog neočišćenog.

grasak sjeme 4grasak sjeme 5

Sjeme nakon kratkog sušenja zamznite par dana na temperaturu od -18 stupnja. Naime, sve mahunarke imaju svoje žiške, nametnike čije se ličinke razvijaju u zrnju i tako rade rupe u zrnju, pa tako i grašak. Graškov žižak koji je isključivo nametnik na grašku je Bruchus pisorum. Zamrzavanje na temperaturu od -18 i niže ubija sve ličinke i tako nećete imati probleme s graškovim žiškom.

Više o šteti koju rade žišci možete pročitati ovdje: Grah i grahov zizak

Nakon zamrzavanja još posušite zrna, jer za skladištenje zrna moraju biti potpuno suha. Nakon što ste sve dobro osušili, možete sjeme bez problema spremiti u staklenku ili papirnatu vrećicu, i čuvati na suhom i hladnom do iduće sjetve. A klijavost može zadržati i do sezone poslije, dakle 2 godine.

Više o nastajanju, skupljanju i spremanju sjemenja pročitajte ovdje: Nastajanje skupljanje i spremanje sjemenja

 

Svi koji želite kreirati svoj vrt sa domaćim sjemenjem starinskih vrsti povrća i voća te korisnim biljkama za sadnju u mješovitim kulturama, sjeme potražite u našoj ponudi viškova s biovrta OVDJE.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja