Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Dozorite papriku za sjeme

Kako skupiti sjeme paprike

Paprika (lat. Capsicum) je povrće koje većina od nas uzgaja na svojim vrtovima. Puno se koristi u prehrani, i kao sirovo povrće, ali i kuhana i prerađena. Paprika je osnovni sastojak ajvara. Sve o uzgoju paprike pročitajte OVDJE

Plodovi paprike uobičajeno su tokom rasta žute, svjetlo zelene i tamno zelene boje, a postoje i ljubičasti kultivari. Takvi plodovi nisu zreli, nego nezreli plodovi paprike, ali oni se uobičajeno koriste takvi. Možete ih bez problema jesti u bilo kojoj fazi rasta - od sasvim majušne dok tek počne rasti plod, do sasvim zrele dok promijeni boju..


Za uzimanje sjemenja i za određene recepte, poput ajvara, paprika ipak mora prije dozoriti. Znači da plod mora promijeniti boju. Zrela paprika uobičajeno je crvene boje, ali može biti i žute i narančaste boje. Kada plod dozori, on mijenja i okus, pa postaje više slađi. Papriku je najbolje ostaviti da dozori na samoj biljci i pobrati ju tek kad dozori.

    
Kako je ove godine bilo jako kišno, to je prilično usporilo dozrijevanje plodova. Nažalost, neki su plodovi čak počeli truliti na samim biljkama. Stoga, da ipak dio paprika spasim za sjeme od truljenja, pobrala sam plodove i stavila nutra da dozore. Naime, plodovi paprike mogu i naknadno dozorijeti ako su već i ubrani. Bitno je da su već dosta zreli, jer one najsitnije mlade paprike sigurno neće uspjeti dozoriti. Ali oni plodovi koji su već pomalo pokazivali znakove dozrijevanja - znači promjenu boje, imaju velike šanse dozoriti ubrane. Bitno je da plodovi nisu oštećeni i da ih stavite na suho, kako ne bi prije došlo do propadanja plodova. Da bi ubrzali dozrijevanje možete pokraj staviti i zreli plod npr. jabuke ili banane. Naime, zreli plodovi ispuštaju etilen i on ubrzava dozrijevanje i nezrelih plodova u blizini.
 
Evo kako je to izgledalo:
12.09.2014. - većina je paprika bilo nezrelo, s tek malo promjene boje


16.09.2014. - za samo 4 dana većina je paprika promijenila boju na dijelu ploda


18.09.2014. za još dva dana poslije veliki je dio potpuno zreli i spreman za vađenje sjemenjaOvo je korisno znati i dok na jesen poberete paprike prije prvih mrazeva. Naime, paprika ne podnosi mraz i prvi mrazevi uništavaju i biljke i plodove. Stoga poberite sve plodove prije prvih mrazeva, a one plodove koji su blizu zreljenja možete tako dozoriti. Ovo naravno važi i za feferone i za sve chilli papričice.
 
Tek iz zrelih plodova paprike se uzima kvalitetno sjeme. Može vam se dogoditi da i iz zelenog ploda, koji je bio blizu dozrijevanja dobijete sjeme koje ima klijavost, ali je uvijek najbolje pričekati da plod sasvim dozori. 
Sjeme se uzima na način da razrežete zrelu papriku i sastružete sjemenke na papir ili sl, dobro posušite i spremite u papirnate vrećice. Sjeme ako se pravilno uskladišti može zadržati klijavost i do 5 godina.Naravno, ostatak ploda nakon vađenja sjemenje nemojte baciti - možete ga pojesti u slatama, iskoristiti za neko jelo, narezati na komadiće i zamrznuti te koristiti po potrebi, napraviti ajvar.... mogućnosti su velike.

Svi koji želite kreirati svoj vrt sa domaćim sjemenjem starinskih vrsti povrća i voća te korisnim biljkama za sadnju u mješovitim kulturama, sjeme potražite u našoj ponudi viškova s biovrta OVDJE.
 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići