Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Vršna trulež plodova paprike i rajčice

U razdobljima dužih suša ili previše vlage, na paprikama i rajčicama često se pojavljuje vršna trulež plodova - fiziološki poremećaj.

U razdobljima dužih suša ili previše vlage, na paprikama i rajčicama često se pojavljuje vršna trulež plodova. To je fiziološki poremećaj koji je uzrokovan pomanjkanjem kalcija – bilo da se radi o pomanjkanju kalcija u plodu, ili o posljedici previše ili premalo vlage u tlu, a što opet uzrokuje nedostupnost, i time nedostatak kalcija u plodu. Pojava je povezana s međuovisnosti kalcija, dušika i vlage u tlu, i dakle može se pojaviti i s dovoljno kalcija u tlu – ako nema doboljno vlage koja bi odvela taj kalcij u plod. Najčešća je na papriki, rajčici, patliđanima i dinjama.

Vršna trulež plodova počinje na vrhovima plodova, isprva kao smeđe mrlje. U toj fazi pazite da ne zamijenite vršnu trulež rajčice i plamenjaču, jer izgledaju prilično slično.

Slika: mrlja uzrokovana gljivičnom bolesti, najvjerojatnije Phytophtorom infestans

Vršna trulež polako, uslijed pojave sekundarnih parazita, postaje potpuno crna rana na plodu. U daljnjoj fazi, i "rane” na rajčici postaju crne kao na papriki na slici ispod.

Slika: vršna trulež ploda paprike

 

Vršna trulež plodova česta je za vrijeme suše kod paprike, kod mene ove godine puno češća nego na rajčicama. Paprike ipak ostaju jestive i možete ih iskoristiti, samo se odreže ono što je počelo truliti. Naravno, ovakvi plodovi su neprihvatljivi proizvođačima-prodavačima povrća, zato je zalijevanje u vrijeme suše jako bitno za ovo povrće.

    

Kao prva pomoć na vrtu, skupljajte ljuske jajeta, usitnite ih u prah i pomješajte s vodom, te zalijevajte njime redovito rajčice. Ukoliko zapazite plodove pogođene vršnom truleži, maknite te plodove i zalijevajte redovito navedenim pripravkom s ljuskama jajeta i velike su šanse da će vam idući plodovi biti u redu.

Ocim toga, na tržištu postoje i prirodna mineralna sredstva od kalcita i sl. kojima se može prihranjivati biljke folijarno i što brzo pomaže biljkama. 

Detaljnije o vršnoj truleži plodova možete pročitati ovdje.

Slika: vršna trulež plodova rajčice, napredovala faza


Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići