Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Zaštita povrća na vrtu od voluharica tokom zime

Tokom zime i u hladnijim područjima možete ostaviti gomoljasto povrće na gredicama. Možete ga iskopavati sve dok zemlje nije jače zamrznuta.

Za zaštitu od jače zime dovoljno je sve deblje pomalčirati i tako ima šanse da dugo jedete svježu mrkvu s vlastitog vrta. Mnogi na ovaj način ostavljaju mrkvu na vrtu. Ostavljala sam ju i ja prijašnjih godina, ali često sam ostala bez svega – jer ju obožavaju voluharice. U želji da ipak tako imam mrkvu na vrtu tokom zime, palo mi je na pamet ove jeseni isprobati još jednu ideju kako odvratiti voluharice s vrta. Voluharice navodno tjera miris ljudi te pasa i mačaka, te se preporuča ukopati ljudsku kosu i životinjske dlake kako bi ih taj miris odvratio. U jednom frizerskom salonu skupili su mi ljudsku kosu, pa sam odlučila ukopati kosu oko gredice s mrkvom.

 

Kosu sam prvenstveno dobila za zaštitu voćaka od divljači – šaka kose se stavi u mrežicu i objesi na voćku. Kosa navodno štiti od divljači nekih 2 mjeseca, nakon toga izgubi miris i trebate staviti novu. Ali kako sam primjetila da su se voluharice počele hraniti mrkvom na vrtu, odlučila sam probati time zaštititi mrkvu. Kao prvo, kosa bi trebala po mogućnosti biti neobojena, da ne unosite kemikalije time u tlo. Stoga je bolje zapravo koristiti pasju dlaku ako ju imate gdje nabaviti jer ona nije toliko tretirana kao ljudska kosa, ali i neobojena ljudska kosa će biti ok.

Oko gredice mrkve sam iskopala kanale malom motičicom i posložila kosu, te ju zatrpala zemljom.

zastita-povrca-na-vrtu-od-voluharica-tokom-zime2
zastita-povrca-na-vrtu-od-voluharica-tokom-zime3
.

Nakon toga sam pomalčirala mrkvu suhom travom i suhim korovima, i nakon toga sam još u taj malč dodala nešto kose.

zastita-povrca-na-vrtu-od-voluharica-tokom-zime4
zastita-povrca-na-vrtu-od-voluharica-tokom-zime5
.

Ovako pomalčirana i okružena kosom mrkva bi trebala podnjeti i hladnoću i voluharice na vrtu. Kako sam spomenula, "rok trajanja” kose je 2 mjeseca, pa imajte na umu da nakod toga treba ukopati novu jer više neće imati miris koji bi trebao odbijati voluharice.

Ukoliko će se ova metoda pokazati djelotvornom, imam ju u planu primjenjivati više i tokom ljeta na vrtu jer i tokom ljeta često imam prilične štete od voluharica. Uz kosu i pasje dlake, tokom ljeta možete oko ugroženog povrća ukopavati i druge stvari koje svojim mirisom navodno tjeraju voluharice, a to su prvenstveno lišće bazge, lišće oleandra, glavice luka i češnjaka i riblje glave. Navodno ih odbija i orahovo lišće, ali kako se njegovom razgradnjom oslobađa juglon koji mnogim biljkama onemogućava rast, radije nemojte unositi lišće oraha na vaš povrtnjak.

Uglavnom, za voćnjak koristim druge metode za odvraćanje voluharica, za lukovice koristim žičane mreže, a za povrtnjak su mi najidealnije metode gdje se koriste stvari koje će se jednostavno prije ili poslije razgraditi na vrtu.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići