Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Uzgoj presadnica – problemi nakon sadnje na otvoreno

U šestom nastavku teksta o uzgoju presadnica saznajte potencijalne probleme kod prilagodbe na vanjske uvjete.

Nakon što presadimo presadnice na otvorenom što uobičajeno u kontinentalnoj Hrvatskoj radimo u svibnju (VIŠE), vrijeme je prilagodbe mladih biljaka na otvoreno i na nove uvjete rasta. Nakon idealnih uvjeta i njegovanja, sada su mlade biljke izložene surovijim vremenskim uvjetima – vjetru, kiši, nevremenima, jakom suncu, naglim promjenama temperature… tako da se često, na prije prekrasnim zelenim sadnicama, događaju i neke promjene kao posljedica privikavanja na vanjske uvjete.

sadnja

1. OPEKLINE NA LIŠĆU
Iako smo prilagođavali svoje presadnice i iznosili ih prije sadnje na sunce, ponekad je sunce prilično jako i unatoč prilagodbi može napraviti opekline na listovima mladih presadnica. Lišće dobiva bijelu prevlaku i mrlje, a u slučajevima jačih opeklina se posuši i lišće. 
Jedino što biljkama možete osigurati su optimalni uvjeti rasta, zalijte presadnice ako je presuho i pomalčirajte gredice jer malč zadržava vlagu i štiti tlo od naglih promjena temperature. Nemojte ništa micati niti otkidati s biljaka. U većini slučajeva, biljke će se prilagoditi i nastaviti rasti, a novi listovi biti će prekrasni zeleni i potpuno otporni na sunčeve zrake. 

opeklina

2. GLJIVIČNA OBOLJENJA – RAZNE PJEGAVOSTI
Nakon sadnje na otvoreno i privikavanja na vanjske uvjete mladim presadnicama rajčice i paprike često malo padne imunitet pa se teže nose s patogenima – uzročnicima bolesti. Oni su često prisutni u okolini, ali da bi neka biljka oboljela ovisi i o imunitetu same biljke. Pa tako se kod presadnica često pojavljuju mrlje i pjege na donjim listovima – to su razne vrste pjegavosti – gljivičnih oboljenja. Najčešća su:
- Crna ili koncentrična pjegavost (Alternaria solani) 
- Pjegavost lista (Septoria lycopersici) 
- Siva pjegavost lista (Stemphylium solani, Stemphylium floridanum i Stemphylium botryosum)
U svibnju i lipnju ne pojavljuje se plamenjača od koje mnogi strepe jer je to bolest koja se pojavljuje kasnije ljeti, krajem srpnja i u kolovozu, zato se plamenjača naziva kasna palež. Više o plamenjači pročitajte OVDJE.

Pjegavosti se dakle često pojavljuju na donjim listovima. I ne trebate se previše bojati tih mrlja na listovima nego samo uklonite donje zaražene listove. Nemojte čupati rajčice i saditi nove, jer kako god možda loše izgledalo, one se mogu brzo prilagoditi i razviti nove zdrave listove ako im osigurate dobre uvjete rasta. Preporučljivo je debelo pomalčirati gredice s suhim otkosom trave jer se gljivične bolesti općenito šire iz tla, a malč štiti listove od toga. Nemojte pretjerivati s zalijevanjem, samo ako je potrebno! Previše vlage uzrokuje širenje gljivičnih bolesti. I pratite razvoj situacije. Dok se presadnice prilagode na vanjske uvjete, biti će otpornije i na bolesti pa se one u najčešćim slučajevima neće dalje širiti.

31052017gljivicne  gljivicne bolesti pjegavosti

Samo polako i bez panike, presadnicama jednostavno treba vremena da se prilagode i izbore za opstanak, a vi jednom kad poznajete simptome i zašto se to događa, ne morate paničariti i pomišljati na primjenu kemije ili čupanja rajčica. 
Razlog za zabrinutost postoji samo ako se nakon prvotnog micanja listova i daljnjeg rasta rajčice bolesti opet počinju širiti po ostalim listovima i stabljikama, što je jako rijetko.

Više o bolestima, preventivi i i prirodnim sredstvima za zaštitu od bolesti pročitajte na linku: http://www.biovrt.com/bolesti-biljaka/bolesti-rajcice

20062017

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići