Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Uzgoj presadnica - početak nicanja

U drugom članku o uzgoju presadnica pročitajte o mogućim problemima kod nicanja

Nakon prve sjetve u kućnoj radinosti, polako s nestrpljenjem očekujemo da posijane sjemenke počnu nicati. Imam tu svakakva iskustva.
Rajčice mi uglavnom jako brzo počnu nicati, ako im je dovoljno toplo i imaju dosta vlage, već niknu za nekih tjedan dana. Patlidžani su isto često jako brzi. S paprikama je to malo drukčije ... ponekad niknu već za tjedan dana, ponekad nicanje potraje i mjesec dana – iako ih sve sijem u istim uvjetima. Ponekad jednostavno ne niknu i moram ponavljati sjetvu. Stoga, ako vam i ne nikne sve odmah, nemojte odustati od njih, još uvijek ima šanse. U pravilu ponekad starije sjeme duže klije, ali nije dakle to jedini razlog. Dakle ako vam dio posijanog nije niknulo, provjerite zašto: malo prokopajte prstima i provjerite stanje zemlje:
- ako je prevlažno sjeme može istruliti, stavite odmah nekamo na toplije da se supstrat prosuši
- ako je presuho sjeme neće početi nicati, lagano zalijte supstrat
- ako su se pojavili mali bijeli crvići u zemlji (ličinke šampinjonske mušice i sl), bojim se da postoji velika mogućnost da su uništili sjeme, ponovite sjetvu u novi supstrat – nabavite i drugi supstrat ako vam se je ovo dogodilo u svim teglama
I onda počinje nicanje mladih biljčica. Često to protekne sasvim u redu, pojave se prvo savijene stabljike mladih biljčica, da bi na kraju izvukle svoju “glavicu” iz opne sjemenke i otvorila prva 2 listića.

27022018  presadnice 3


Međutim, ponekad opna sjemenke zna zaglaviti i ne pušta van prve listiće – osuši se i tad je prečvrsta.  Zato između svega ostaloga preporučam pokrov od najlona na teglicama sve do faze dok se ne pojave ta prva 2 listića – jer su tu uvjeti vlažniji i opna je onda mekša pa se lakše sama skida s mlade biljke. Ali, i ako zapne ima rješenja, možete malo pomoći biljčicama. Dakle najbitnije u toj fazi: navlažite mlade biljčice, jer će onda opna omekšati i lakše će se listovi osloboditi. Možete to napraviti s prskalicom, ali i ovako: umočite prst u vodu i kapljicu vode koja će vam se zadržati na jagodici prsta prenesite na “glavicu” mlade biljčice. Tad pričekajte par minuta i polako i nježno povucite prema gore opnu, i to pazite iz kojeg smjera: pravilno je ako pogledate fotografiju br 2 ispod – s lijeve strane opne sjemenke prema gore. Napravite to jako polako i nježno, jer možete sve otrgnuti i onda neće biti ništa od presadnice.  Možete i probati ostaviti da se biljka sam pokuša izvući, samo onda pratite da se opna ponovo ne posuši.

presadnice 7  presadnice 9


Ponekad, ukoliko dođe do ovog problema i ne pomognemo biljčicama da se izvuku, mogu i propasti, onda to izgleda kao na slici ispod – tu više nema pomoći, od ovog se nikad neće razviti biljka (obratite pažnju na 2 biljčice u donjem dijelu fotografije).

Zato ponavljam - najlonom prekrivene posudice koje zadržavaju atmosferu u teglicama toplijom i vlažnijim kod nicanja pomažu da do ovakvih problema ne dođe. 

 

presadnice 10

Nastavak o njezi presadnica slijedi.

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

 

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići