Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Kako ubrzati nicanje tikvi

Starinski trik za ubrzavanje klijanja i nicanja tikvi koje su koristile naše bake

Na proljeće 2014. godine bilo je izuzetno nepogodno za sjetvu mahunarki, a pogotovo tikvenjača, barem u mom kraju. Naime, stalne izmjene vremena od toplog u kišno, hladno i vjetrovito izuzetno ne pogoduju osjetljivijim kulturama na hladnoću, a to su dakle prvenstveno biljke iz obitelji mahunarki i tikvenjača. Tim gore, kako imam humusno-ilovastu zemlju, nakon sjetve kiše su nabile zemlju i napravile na površini jaču koru, pa je to još dodatno otežalo nicanje.

Tako sam se našla u situaciji da mi je na većoj površini niknulo tek 1/3 posijanih tikvi, a već je bio kraj svibnja. Pitanje je bilo - što sad napraviti, jer prema iskustvu zadnje 2 godine, ako brzo nastupe suše, nema smisla sada u to doba godine sijati opet tikve, jer one će jedno vrijeme sad opet trebati da niknu. Međutim, postoji jedan trik kako se može pospješiti klijanje i ubrzati nicanje tikvi. Tikve se pomiješaju s piljevinom i namoče, a to sve skupa ubrza klijanje tikvi. Naše bake to zovu "naresiti" tikve i ovo je još jedno znanje koje se dijeli s koljena na koljeno. Evo kako se to radi.

Tikve se pomiješaju s piljevinom u prozirnoj vrećici i doda se voda .

     

 Sve se ukupno dobro pomiješa, bitno je da sve bude vlažno ali da ne stoji voda i tako se sve skupa stavi na površinu gdje svijetli sunce.

    

 Već idući će dan sjeme nabubriti i takvo će sjeme puno brže niknuti. Tada ga je najbolje posijati. Ako takvo sjeme stoji još malo duže - drugi dan već pusti i klice. Nemojte narešeno sjeme držati tako duže od 2 dana. Ako sjeme ima već i klice, morate opreznije sijati, da ne potrgate klice. I naravno, ovako pripremljeno sjeme treba ručno posijati.

    

Narešeno sjeme puno će brže niknuti od onog koje bez ikakve pripreme sijete direktno na otvoreno - biljke će proviriti iz zemlje većinom za manje od tjedan dana. Osim kod nekih hitnih situacija kada je već pomalo i kasno za sjetvu, ovaj postupak je jako praktičan i za sušne uvjete, kada nema dovoljno vlage za početak klijanja u samom tlu. Mene je iskustvo naučilo da je ovaj postupak u svakom slučaju bolje napraviti prije svake veće sjetve tikvi, jer je veća vjerojatnost da će ono uspješno proklijati i niknuti.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići