Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Kako napraviti strašilo za zaštitu usjeva

Kako napraviti jednostavno strašilo koje će držati divljač podalje od vaših usjeva.

Imam nekoliko parcela koje se nalaze pokraj šumarka, te put divljači vodi iz šumarka, pa preko mojih parcela. Tako ove godine i nije bilo neko veliko iznenađenje kad sam otkrila da su mi srne poharale nekoliko redova kukuruza i skratile baš sve mlade listove kukuruza na pola. Kako je u to vrijeme još tu morao niknuti i grah, zabrinula sam se za usjeve i razmišljala kako ih odvratiti od mojih usjeva da ne naprave veću štetu. 

Kako sam uvijek u nekom nedostatku vremena, a na parcelama je trebalo postaviti nešto brzo i učinkovito, ideju mi je dala moja majka - stupovi i vreće za smeće. I doista, ako bi sad išla raditi strašila kao što su se nekad radila, s 2 kolca postavljena u križ, pa ima oblačila stare kapute i šešire, pa nabiti tu konstrukciju da bude čvrsta u tlu...ajoj, i gdje sve to nabaviti? A za ovu vrstu strašila trebali su mi samo bambusovi štapovi koji i nisu trebali biti nešto ekstra jaki, vreće za smeće, po mogućnosti one šuškave, i malo šarene trake za obilježavanje.

Dakle, za jednostavno strašilo koje drži divljač podalje vaših usjeva šuškanjem na vjetru, prvo zabodite bambusove štapove u zemlju. Zatim otvorite vreću i provucite ju preko štapa, te ju privežite tik na vrhu, i tik na dnu - tako da je fiksirana na štap, a pri svakom malom naletu vjetra šuška, "miče se", i tako prestraši i odvrati divljač.

Po cijeloj parceli postavila sam takva strašila, dovoljno udaljena jedno od drugoga, a opet dovoljno blizu da "pokriju" cijelu površinu. Naravno, na kraju sezone ovo se obavezno mora pobrati i maknuti s parcela, da ne bi zagadili nepotrebno okoliš s plastičnim vrećama. 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići