Lythrum salicaria - Vrbica, Potočnjak | Biovrt - u skladu s prirodom

Lythrum salicaria - Vrbica, Potočnjak

Lythrum salicaria je otporna trajnica iz obitelji Lythraceae. Porijeklom je iz Europe, Azije, sjeverozapadne Afrike i jugoistočne Australije.

Najviše voli sunčanu poziciju i vlažnije tlo, obožava močvarno tlo, ali uspijeva i na običnom vrtnom tlu.

Vrbicu tokom ljeta možete zapaziti kraj cesta, rubovima šmaraka, uz željezničke pruge, na livadama i na napuštenim zemljištima. Ali istodobno je i vrlo cijenjena ukrasna biljka, postoje brojni kultivari ove vrste, te je također i ljekovita biljka.

Istodobno, u SAD-u se smatra jako invazivnim korovom koji se pokušava održati na kontroli jer jako narušava biološku raznolikost (kao i kod nas američki korovi), pogotovo močvara gdje se posebno širi i narušava ravnotežu .

Vrbica je trajnica kojoj nakon cvatnje i stvaranja sjemena potpuno nestaje nadzemni dio, pa svake godine iznova tjera i raste. Počinje nicati i rasti na proljeće tek dok zatopli, krajem travnja/početkom svibnja. Karakteristična je po tome što je to svake godine sve veći grm.


Slika: mlade biljke vrbice 14.05.2010.


Isprva je to samo jedna ili više duguljastih grančica, koja tek kasnije počinje dobivati bočne grane. Prvi se pupoljci pojavljuju na vrhu svake grane od početka lipnja nadalje.

.

Vrhunac cvatnje proteže se kroz srpanj i kolovoz. Svaki cvat je skupina malih cvijetića koji se naizmjence otvaraju na putu prema vrhu stabljike. Jako privlače pčele i leptire koji ih oprašuju.

.

Nakon cvatnje formiraju se čahure s sjemenjem, a kako sjeme zori, tako se biljka polako počinje sušiti. Kad ocvatu "glavne” grane, ponekad u toj poodmakloj fazi iz pazdušca listova potjera nove grane i cvate na vrhu tih grana, ali nažalost biljka više ne izgleda tako impresivno kao na vrhuncu cvatnje.


Nakon što završi cvatnja i dozori sjeme, cijela biljka polako odumire, pa je suhi nadzemni dio je preporučljivo podrezati i maknuti s gredice.

Nametnici koji ju mogu napasti su Galerucella calmariensis i Galerucella pusilla, kukci koji se hrane lišćem ove vrste, a njihove ličinke mogu uništiti pupoljke, te žiški Hylobius transversovittatus i Nanophyes marmoratus, koji mogu čak i uništiti biljku. Napadaju ju i moljci Ectropis crepuscularia, moljci čije gusjenice su majstori mimikrije, svojim izgledom oponašaju grančice, tj dio stabljike. (popis nametnika je preuzet s Wikipedie). Osobno još nisam imala nikakvih problema s nametnicima na ovoj biljci.


Vrbica ima sitno sjeme koje raspršuje i vjetar, pa se jako uspješno sama rasijava i to na velike udaljenosti. Osobno, ja ju imam tako da mi je sama dolutala u vrt. Ovo je zapravo jedna od onih biljaka koje sam si prije jako priželjkivala nabaviti, i onda se je odjednom sama pojavila u mom vrtu, što me je jako razveselilo. Svake je godine to sve veći grmić obilnije cvatnje, a nije preinvazivnog rasta – u 3 godine raširila se je tek na 2 biljke koje su narasle nedaleko – ostalo sjeme je odnio vjetar. Pretpostavljam da kod mene nije invazivna zato jer je kod mene suše tlo, a ona se najviše širi u močvarnim uvjetima.


Evo za usporedbu kako je izgledala biljka 1. godine i 3. godine:


Od svog prekrasnog divljeg cvijeća, meni osobno vrbica je jedno od najimpresivnijih. A osim svega navedenog, vrlo je i ljekovita biljka, pa čak i jestiva. Jestivo je lišće koje je bogato kalcijem, i korijen – oboje se konzumira kuhano.


Kao ljekovita biljka najčešće se primjenjuje protiv proljeva i dizenterije, te je sigurna primjena i za djecu i dojenčad. Cijela biljka ima antibiotska svojstva, te je izuzetno učinkovita protiv mikroorganizama koji izazivaju tifus. Pomaže kod prekomjernih menstruacija i unutarneg krvarenja. Izvana se koristi protiv crvenila kože i ekcema, upala kože, vaginalnog svrbeža i iscjetka. Prah biljke se koristi za zaustavljanje težih krvarenja iz nosa, a žvakanje stabljike jača desni i sprečava krvarenje desni. Naravno, kod lječenja biljem uvijek morate biti oprezni i dobro provjeriti informacije i recepte za primjenu, najbolje uz stručnu pomoć!

http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Lythrum%20salicariaPodijeli na Facebook:
  • Facebook